Vrouw Snijden Stof

Nieuwe Perzische zijderoute naar Nederland na 400 jaar

 

De handelscontacten tussen Nederland en Perzië, het huidig Iran, hebben een lange geschiedenis en gaan terug tot 1623. Na eerdere mislukte pogingen werd besloten om een Nederlandse VOC-handelspost te openen in het toenmalig Gamron (nu Bandar-Abbas), aan de Perzische zuidkust, waarvan Huibert Visnich (1596 – 1629), een ervaren handelaar in de Oost, de leiding kreeg. Niet alleen was hij een goed handelaar maar ook slaagde hij erin goede contacten op de bouwen met de toenmalige Sjah van Perzië, Abbas de Grote.

zijderoute.jpg

1659 Nederlanders op weg naar Isfahan – Jean-Baptist Weenix – Rijksmuseum Amsterdam

Bekijk alle stoffen hier nog een keer

Echter, om deze contacten goed te kunnen onderhouden, was niet Gamron zijn standplaats maar het noordelijker gelegen Isfahan. Daar slaagde hij erin om een contract met de Sjah te sluiten voor de levering van Perzische zijde. In ruil voor deze zijde leverde Nederland goud en zilver aan de Sjah. Rond die tijd bedroeg de totale zijdeproductie in Perzië ca. 2 miljoen kg waarvan ongeveer een derde voor de totale export, en een tiende voor levering aan Nederland, bestemd was. De waarde in 1623 van de totale zijde-productie in Perzië bedroeg ongeveer 5 miljoen toenmalige guldens.

Nu, bijna 400 jaar later, wordt een nieuwe Perzische zijderoute geopend voor de export van exclusieve zijde, welke is bedoeld voor het maken van mooie woonaccessoires.  Dit initiatief is opgezet door M&R Stofferen te Geldrop. De speciaal geïmporteerde stoffen hebben namen gekregen die herinneren aan de rijke Perzische cultuur die eeuwenlang, vanaf 2500 voor Christus, de toon zette in wat destijds als het centrum van de wereld gold. Namen zoals Toranj (bloem),  Khorshid (zon) en Azin (schoonheid).

Met de herintroductie van deze nieuwe zijderoute wil M&R de oude geschiedenis doen herleven en het rijke en veelzijdige textielaanbod uit Iran opnieuw voor de Nederlandse markt beschikbaar maken.